fbpx

15 dôvodov, prečo si (ne)obstarať írskeho vlkodava

Obrovské rozmery, impozantný vzhľad a vľúdna povaha. Takto by sa dal charakterizovať írsky vlkodav. Páči sa vám toto plemeno? Musíte teda počítať s tým, že potrebuje veľa miesta vo vašom srdci a predovšetkým vo vašej posteli. Poďme sa teraz bližšie zoznámiť s týmto vľúdnym obrom.

Psík nepočúva? Absolvujte online psiu školu!

SEDEM dôvodov, prečo si OBSTARAŤ írskeho vlkodava

  • Tento pes je veľmi oddaný svojmu majiteľovi aj jeho rodine, je absolútne neagresívny.
  • Je vhodný k deťom, pri ich kontakte dáva vlkodav veľký cit a rozum do jeho správania. V prípade, že je mu kontakt nepríjemný, skrátka a jednoducho odíde.
  • Dá sa chovať celoročne vonku v dobre zateplenej búde, odolnej proti mrazu a poveternostným podmienkam.
  • Nemáva problém s ďalšími zvieratami, je to pokojný spoločník.
  • Veľmi dobre sa hodí do psej svorky, nemá tendencie vyvolávať spory, takže je ideálne mu zaobstarať ďalších psích kamarátov.
  • Patrí k dobrým strážcom, väčšinu prípadných zlodejov odradí ich veľkosť.
  • Nové cviky a základy poslušnosti zvláda veľmi dobre, pri správnom výcviku je schopný absolvovať aj náročnejšie kúsky.

OSEM dôvodov, prečo si NEOBSTARAŤ vlkodava

  • Je náročný na priestor, preto nie je príliš vhodný do malého, mestského bytu.
  • Nevychovaný vlkodav sa stáva tvrdohlavým a je veľmi ťažké s ním vyjsť.
  • Jeho srsť si žiada väčšiu starostlivosť, nielen že je potreba pravidelne ju vyčesávať, ale musíme myslieť aj na trimovanie. Predovšetkým uší.
  • Ďalej sú náklady na stravu vyššie ako u malých psov. Rastúci vlkodav má obrie (doslova) nároky na príjem kvalitnej potravy, ktorá je samozrejme základom pre dobrý vývoj.
  • Potrebuje dostatok pohybu, nudiaci sa psík bude záhubou pre vašu obuv či vybavenie domácnosti.
  • Sliny! Veľmi často slintajú a sliny sa držia na dlhšej srsti pod bradou. Táto vlastnosť nie je príliš vábna, zvlášť pre návštevy.
  • Vlkodavov život je veľmi krátky, momentálny priemer je 7 rokov. Čo je naozaj málo.
  • Neradí sa medzi zdravé plemená. Trpí na mnohé neduhy veľkých plemien ako sú problémy s kĺbmi a torzie žalúdka.

Zhrnutie

Jeho vzhľad mnohým naháňa hrôzu a meno vlkodav tomu veľmi nepridá, ale nejedná sa o žiadnu beštiu. Ide skôr o nežného obra s vľúdnou, pokojnou povahou a milujúceho rodinného psa. Nie je typickým strážcom, málo šteká a nie je agresívny, ale pri ochrane svojej rodiny odvedie veľmi dobrú prácu, pretože ak ide do „tuhého“ je veľmi nebojácny a nebojí sa ukázať svoju silu. Máva tendencie v prírode loviť, ale pri dôslednej výchove sa tento rys dá odstrániť.

Všeobecná charakteristika írskeho vlkodava

Obrí ale dôstojný pes, ktorý sa pokojne prechádza po okolí. Nie je však vhodný pre každého. Jeho zvýšené nároky na pohyb a prostredie z neho nerobia vhodného psa do bytu. Ťažko by ste hľadali milšie a vľúdnejšie plemeno do rodiny. Je priamo závislý na pravidelnom kontakte s členmi rodiny.

I. Povaha

„Kľuďas“ od prírody, málo čo ho rozhodí a na nepríjemné situácie reaguje odchodom. Nevyvoláva spory. Pri dobrom výcviku a výchove je dokonalým spoločníkom, ktorý sa prispôsobí každému prostrediu. Je temperamentný a trochu tvrdohlavý, no aj napriek tomu je úžasný spoločník na všetky možné chvíle. Jeho rozhľadená povaha vás veľmi prekvapí. Nie je agresívny a veľmi nešteká.

II. Vzhľad

Majestátny pes ušľachtilého vzhľadu a správania, to je on, vlkodav! Dlhá hlava, nesená na silnom, dlhom krku, ktorý prechádza do obrieho, dobre osvaleného tela. Chvost nesie mierne stočený do oblúka. Minimálna výška u súk je 71 cm a u psov 79 cm, ale veľmi často kohútiková výška presahuje 90 cm. U súk sa váha pohybuje na minimálnej hranici 40 kíl a u psov 55 kíl. Veľmi často sa toto plemeno zamieňa s deerhoundom. Ten je však nižší, ľahší a viac chrtovitého vzhľadu.

III. Vzťah k deťom a domácim maznáčikom

Vlkodav sa priamo odporúča ako pes k deťom. Aj napriek jeho obrovským rozmerom sa dokáže pohybovať veľmi citlivo a pokojne. Pokiaľ mu je kontakt akokoľvek nepríjemný, jednoducho sa zdvihne a odíde. Je dôležité deťom vysvetliť, že je potrebné aby sa tento pes nechal v pokoji. Odpočinok je veľmi dôležitý pre jeho psychickú pohodu.

Je dobrým spoločníkom aj pre ostatné domáce zvieratá, nevyvoláva spory, nie je agresívny. Býva veľmi tolerantný aj k mačkám, ktoré nenaháňa.

IV. Zdravie a starostlivosť

Nepatrí medzi príliš zdravé plemená. S ich výškou a váhou bývajú spájané predovšetkým dysplázie kĺbov. Ďalej potom trpí na torziu žalúdka, kvôli ktorej je potrebné prispôsobiť jeho režim. Musíme dbať na kvalitnú stravu po malých dávkach niekoľkokrát za deň. Potom je dôležité aby sa vlkodav nevenoval športu bezprostredne pred a po jedle. Častejšie sa u tohto plemena objavuje rakovina kosti – osteosarkóm. Ďalšia starostlivosť nie je nadmerne náročná, okrem pravidelného vyčesávania a trimovania nie je treba zvýšená starostlivosť.

V. Výchova a výcvik

Všeobecne bývajú dobre trénovateľné, predovšetkým v útlom veku kedy je najvhodnejšie s výcvikom začať. Hlavné je výchovu i výcvik nepodceňovať, zle vycvičený vlkodav sa stane veľmi tvrdohlavý a spolužitie s ním potom nemusí byť jednoduché. Hoci sa nejedná o pracovné plemeno, so správnym prístupom dokáže dosiahnuť vysokých výsledkov.

VI. Náročnosť

Cena šteniatka sa pohybuje od 580 do 1000 eur. Táto cena sa môže u mnohých chovateľov líšiť, záleží na kvalite krvného spojenia, vhodnosti na chov a rôznych vyšetreniach. Avšak toto je zanedbateľný výdavok v porovnaní so starostlivosťou, ktorú tento pes potrebuje. Kvalitná strava a jej množstvo bude asi najvyšším pravidelným nákladom, ktoré vás čakajú. Musíme myslieť aj na veľa rôznych doplnkov na podporenie stavu kĺbov, predovšetkým v mladosti a v staršom veku. V prípade nejakej choroby bývajú aj lieky drahá položka.

VII. História

Predpokladá sa, že prišli do Írska s Keltmi, ktorí boli známi ako veľmi dobrí chovatelia.

Predovšetkým sa využívali na lov vlkov, kde vzniklo aj ich jedinečné meno. Neskôr sa stali obľúbení na dvore a u šľachty, ktorí ich považovali za klenot. Čo vieme z nájdených zlatých obojkov. V priebehu dejín sa stal vlkodav tak žiadaným plemenom a často vyvážaným artiklom, že za vlády O. Cromwella bol v rámci zachovania rasy zakázaný jeho vývoz mimo Írska. Vlkodav sa stal tak ohrozeným druhom v roku 1845, že bolo nutné znovu obnoviť tento chov. To sa podarilo až v roku 1886, kedy vznikol nám známy štandard plemena.

Od roku 1902 je írsky vlkodav maskotom Írskej kráľovskej gardy. A od roku 1925 bolo toto plemeno uznané britským Kennel Clubom.

VIII. Dôležité informácie

Hmotnosť:40-55 kg
Výška v kohútiku:Psy: 79 cm Sučky: 71 cm
Typický znak:prirodzene sklopené uši
Požiadavky na tréning: viac ako 40 minút denne
Energia: pokojný
Dĺžka života:8 rokov
Sklony k slintaniu:vyššie
Sklony k chrápaniu:áno
Sklony k štekaniu:nízke
Sklony k hrabaniu: nízke 
Potreba pozornosti: vysoká
Pôvodné využitie:lovecký pes
Dĺžka srsti: dlhá srsť
Typ srsti: tvrdá
Farba srsti:sivá, biela, žíhaná, červená a ďalšie
Potrebná starostlivosť o srsť: priemerná

Kde kúpiť írskeho vlkodava?

Všetko ste zvážili a ste presvedčení o tom, že budete pre írskeho vlkodava dobrým pánom? Tak dobre teda! Nižšie prikladáme zoznam obľúbených chovateľských staníc na Slovensku a v Česku, ktoré sa zaoberajú chovom tohto plemena a pravidelne mávajú šteniatka vlkodava na predaj.

Chovné stanice na Slovensku

Chovné stanice v Česku

Chcete vášho psíka naučiť úchvatné a vtipné triky?

  • Túžite po lepšom vzťahu s vaším psím parťákom?
  • Chcete sa blysnúť pred kamarátmi čo s vaším psíkom dokážete?
  • Hľadáte nenáročnú aktivitu pre akékoľvek psie plemeno?
  • Chcete vášho psíka zabaviť v nepriaznivom počasí a počas dlhých večerov?
4.8/5 - (9 votes)

Vložiť komentár