fbpx

18 dôvodov, prečo si (ne)obstarať hucula

Hucul je menšie plemeno, ktoré sa svojím vzrastom radí medzi poníkmi. Jedná sa o veľmi staré plemeno pôvodom z Karpát, ktoré v sebe možno má aj gény mongolských koní. Hucul je veľmi citlivý, odvážny a šikovný koník. Aj preto je veľmi populárny v jazdeckých školách alebo ako hobby kôň. Radí sa medzi veľmi odolné plemená, takže s prehľadom zvláda nepriazne počasia. Bude Hucul tým najlepším koníkom práve pre vás? To sa dozviete v tomto texte.

DESAŤ dôvodov, prečo si OBSTARAŤ hucula

  • Hucul je veľmi húževnatý a bez problémov zvláda zlé počasie. Môže byť celoročne vonku, pretože mu na zimu narastie veľmi hustý kožuch.
  • Hucul je veľmi odolný tiež voči chorobám. Aj preto sa často dožíva vysokého veku.
  • Je to inteligentný, priateľský koník, ktorý sa hodí aj pre jazdca začiatočníka.
  • Hucul je obľúbené plemeno pre dlhé vychádzky, pretože má dobrú výdrž. Pokiaľ máte ranč a ponúkate svoje služby turistom, Hucul je výbornou voľbou.
  • Je to veľmi všestranný kôň – hodí sa napríklad tiež do záprahu či na práce na poli.
  • Hucul sa radí medzi odvážne kone. Na vychádzke nebude mať problémy (takmer) s ničím.
  • Je to koník, ktorý je veľmi typický aj pre našu oblasť, pretože pochádza z blízkosti Česka. Ľahko ho u nás kúpite a je z čoho vyberať.
  • Hucul sa výborne hodí do terénu, pretože zvláda aj spadnuté stromy alebo prudké svahy.
  • Huculi sú veľmi pokojní. Aj preto sa výborne hodí k deťom alebo pre hipoterapiu.
  • Hucul je skromný na potravu a väčšinou nepotrebuje žiadne špeciálne doplnky stravy. Je teda finančne menej náročný ako veľa iných plemien.

OSEM dôvodov, prečo si NEOBSTARAŤ hucula

  • Hucul je koník menšieho vzrastu. Nie je to plemeno, ktoré si kupujete napríklad na drezúru a pre športové využitie všeobecne.
  • Hucul je skôr zavalitejší koník, neoplýva prílišnou eleganciou.
  • Hodí sa skôr pre prácu, než aby ste s ním robili parádu na výstavách.
  • Je to koník, ktorý je u nás veľmi rozšírený. Nebudete teda jediný majiteľ v širokom okolí.
  • Hucul je pokojný kôň. Nebude vám pripravovať nové výzvy svojím temperamentom a neskrotnou energiou. Pokiaľ chcete energického a súťaživého koňa, čo tak anglický plnokrvník?
  • Hucul potrebuje byť v stáde. Ak pre svojho koňa plánujete skôr život v boxe, bude Hucul trpieť.
  • Tieto kone potrebujú vašu pozornosť. Nestačí im vaša návšteva raz týždenne.
  • Ak nemáte žiadne skúsenosti, hucula si nezaobstarávajte. Ľahko ho totiž môžete pokaziť a náprava býva veľmi ťažká.

Zhrnutie 

Hucul je veľmi odolné, húževnaté plemeno, ktoré sa len tak niečoho neľaká. Svojmu majiteľovi sa odmení inteligenciou, plnou pozornosťou a chuťou do práce. Výborne sa hodí aj do jazdeckých klubov, pretože zvláda rôzne typy jazdcov. Nie je to ale elegantný športový koník a neoplýva energiou a temperamentom. Potrebuje byť v stáde a vyžaduje pozornosť majiteľa. Podobne ako veľa ďalších konských plemien nepatrí do rúk úplnému začiatočníkovi bez dohľadu.

Všeobecná charakteristika hucula

Hucul je spoločenský koník. Je veľmi učenlivý a so svojím pánom si utvorí silný vzťah. Hucul odolá každému počasiu, je silný a šikovný. Nájdete ho v mnohých rôznych zafarbeniach a často máva na chrbte charakteristický „úhorí pruh“. Hucul má veľmi pevné zdravie, výborne sa pohybuje v náročnom teréne a zvláda všetky možné prekážky. Je to skvelý koník na dlhé terénne vychádzky.

Povaha

Hucul je veľmi spoločenský a so svojím majiteľom si vytvára pevný vzťah. Je húževnatý, citlivý a inteligentný. Rýchlo sa učia nové veci a dá sa veľmi dobre trénovať. V teréne sa správa múdro a rozvážne a nie je výrazne ľakavý, čo oceníte najmä ak nie ste veľmi skúsení jazdci.

Hucul je pokojný a spoľahlivý, takže vás v teréne nezradí. Je tiež veľmi vytrvalý a len tak sa nevzdáva. Vďaka svojej miernej povahe sa využíva pre turistov aj v hipoterapiu. Keďže Hucul neoplýva veľkým množstvom energie, ktorú by musel za každú cenu vybehať, hodí sa pre menej akčných jazdcov. Určite je lepšou voľbou pre jazdcov v jazdeckých kluboch, než by bol napríklad temperamentný arabský plnokrvník. (zdroj)

Vzhľad 

Hucul sa radí medzi poníky, pretože v kohútiku dosahuje iba medzi 135 a 145cm. Je to skôr podsaditejší koník na kratšej nohe. Má kratšiu hlavu na krátkom krku, oči sú živé a veľké a môže byť aj oblúkonosí. Telo je kompaktné, končatiny dobre osvalené. Kopýtka hucula sú malé, ale veľmi odolné. Chody sú skôr úsporné a kompaktné kvôli kratším končatinám.

Sfarbením sú tieto kone najčastejšie hnedáci. Hucul môže mať ale aj iné prírodné farby; môže byť napríklad plavák alebo ryšiak. Typicky má na chrbte úhorí pruh, ktorým pravdepodobne odkazuje na svojich predkov (možno koňa Przewalského). Srsť hucula je skôr dlhšia a predovšetkým v zime je veľmi hustá, aby koňa ochránila pred nepriazňou počasia. Hriva a chvost sú hustejšie. Huculi sú síce menšieho vzrastu, ale keďže sú zavalitejšie, váhovo sa pohybujú medzi 400-450 kg. (zdroj)

Zdravie a starostlivosť

Hucul je nenáročný na starostlivosť a vďaka svojmu menšiemu vzrastu je jednoduchší na manipuláciu než vyššie kone. Obstarať hucula preto zvládnu aj deti v jazdeckom krúžku. Kopytá hucula sú pevné a v mnohých prípadoch nepotrebujú ani podkovu. Keďže Hucul pochádza z drsného horského prostredia, nemá s životom v našich podmienkach najmenší problém a aj v zime môže byť vonku. Keďže je silne viazaný na stádo, pasienkové ustajnenie 24/7 je pre neho ideál.

Hucul je veľmi plodným koňom a tak si vám môže dať aj žriebä. Finančne je pomerne nenáročný – obstarávacia cena sa pohybuje pomerne nízko a Hucul bežne nepotrebuje žiadne špeciálne doplnky stravy.

O srsť sa netreba prehnane starať. V zime je lepšie nechať srsť tak, aby nestratila svoje vodeodpudivé vlastnosti. Hrivu a chvost vyčešte približne raz za týždeň, prípadne občas pristrihnite podľa potreby.

Hucul sa väčšinou teší veľmi dobrému zdraviu. V dobrých podmienkach sa bežne dožíva 25-30 rokov, často aj viac. Je to aj tým, že patrí medzi tzv. primitívne plemená. To znamená, že sa príliš nelíši od svojich dávnych predkov. (zdroj)

Využitie plemena

Hucul je veľmi všestranným konským plemenom, nehodí sa ale do športu. Vzrastom patrí medzi poníky, a tak nemá vlohy pre skákanie ani drezúru. Využitie nájde ako spoľahlivý hobby kôň, dobrý učiteľ pre deti alebo parťák pre hipoterapiu. Je to citlivý a jemný koník, takže práve na hipoterapiu sa obzvlášť hodí. Môžete ho využiť aj do záprahu a Hucula často stretnete na rôznych detských konských táboroch.

Hucul sa pri dobrej starostlivosti môže dožiť aj vyše 30 rokov, takže s vami bude naozaj dlho. Naviac má tuhý korienok, takže oproti iným plemenám rozhodne ušetríte aj na veterinárnych výdavkoch. Cena hucula sa u nás bežne pohybuje medzi 600 – 2500 €. Kúpite ho veľmi ľahko, pretože jeho chovom sa u nás zaoberá mnoho stajní a súkromníkov. Je teda naozaj z čoho vyberať.

História

História hucula je veľmi dlhá a v mnohých ohľadoch nejasná. Názory odborníkov na presný pôvod tohto plemena sa rôznia. Podľa jednej z teórií je Hucul potomkom nordických poníkov, iné ale hovoria, že je potomkom tarpana (divokého koňa európskeho). Možno je aj zmesou rôznych plemien. Isté ale je, že sa jedná o tzv. primitívne plemeno, takže sa veľmi podobá svojim dávnym predkom.

Hucul pochádza z oblasti Karpát. Chov tohto plemena má dlhú históriu napríklad v Maďarsku, v Rumunsku, v Poľsku a na Ukrajine. Pôvodne sa jednalo o plemeno, využívané v poľnohospodárstve a v ťahu, pretože tieto kone boli odolné a silné. Po II. svetovej vojne Hucul upadol do zabudnutia a hrozilo, že vyhynie; potom sa ale chov podarilo úspešne obnoviť. V dnešnej dobe sa jedná o veľmi rozšírené a obľúbené dlhoveké konské plemeno. (zdroj)

Dôležité informácie

Výška v kohútiku:135-145 cm
Hmotnosť:400-450 kg
Farba srsti: najčastejšie hnedák, plavák, ryšiak
Zvláštne znaky: úhorí pruh na chrbte
Zem pôvodu:Ukrajina a Rumunsko (Karpaty)
Pôvodné využitie: poľnohospodárstvo, záprah
Dĺžka života: 25-30 rokov
Orientačná cena:600 – 2500 €

Kde kúpiť hucula?

Všetko ste zvážili a dospeli ste k záveru, že toto plemeno je pre vás to pravé? Pozrite sa na stránky nižšie. Starostlivo ale vyberajte. Ak ešte len zvažujete, že začnete jazdiť, pozrite sa na náš článok o tom, prečo (ne)začínať jazdiť na koni

Tu nájdete zoznam internetových stránok, ktoré sa venujú predaju hucula.

4.8/5 - (10 votes)

Vložiť komentár