fbpx

14 dôvodov, prečo si (ne)obstarať fretku

Fretka býva často mylne zaraďovaná medzi hlodavce. Nie je tomu tak. Fretka je, spolu so psom a mačkou, domestikovaná šelma. Toto malé zvieratko s valcovitým telom a krátkymi nožičkami bolo v minulosti využívané na lov potkanov, krýs a myší, k vyháňaniu králikov z nôr a neskôr k preťahovaní lán dlhým potrubím.. K takejto práci je fretka, vďaka svojej mrštnosti, inteligencii a aktivite, ako stvorená. Fretka tak prenikla nielen do nôr a potrubia, ale aj do kožušníckeho priemyslu alebo umeleckých kruhov. Aj na slávnom obraze Leonarda da Vinciho – Dáma s hranostajom, je podľa zoológov vyobrazená práve biela fretka.

SEDEM dôvodov, prečo si obstarať fretku 

  • Fretka je veľmi inteligentné zvieratko. S trpezlivosťou a vhodnými maškrtami ju možno čiastočne vycvičiť trebárs ako mačku.
  • S fretkou sa nikdy nebudete nudiť. Je veľmi aktívna a hravá, narozdiel napríklad od spomínanej mačky, až do vysokého veku. Je to také večné mláďatko.
  • Fretku možno úspešne chovať aj vo vonkajšej voliére na záhrade alebo balkóne. Pokiaľ ju budete postupne otužovať a zvykať na vonkajší pobyt, bude spokojná aj tam. Kožúšok vonkajších fretiek je oveľa hustejší a kvalitnejší.
  • Rovnako ako psa alebo mačku, môžete aj fretku venčiť na postroji a vodítku. Avšak nikdy by ste nemali svojho maznáčika vonku odopínať z vodítka, aby sa vám nezatúlala. Pokiaľ ju naučíte na venčenie, bude rada cestovať s vami.
  • Fretka sa rada hrá a znesie sa aj s vychovaným psom či mačkou. Má rada spoločnosť, takže ak už doma nejakého miláčika máte, fretka vám bude za jeho spoločnosť vďačná.
  • Je to spáč. Fretky prespia denne 16 – 20 hodín. Vaším odchodom do zamestnania teda rozhodne trpieť nebudú. Vo zvyšnom čase sú však neriadené strely a potrebujú nazhromaždenú energiu vybiť hrou a pohybom.
  • Vychovaná fretka je skvelým spoločníkom detí. Čo nezvládnu vymyslieť ony, to hravo zariadi činorodá fretka. O zábavu tak bude vždy postarané.

SEDEM dôvodov, prečo si neobstarať fretku 

  • Fretka bola vyšľachtená z divoko žijúceho tchora tmavého. A tchor je známy svojím zápachom. Bohužiaľ, aj fretka má svoj osobitý zápach. Predtým sa fretkám pachové žľazy odstraňovali, dnes je tento chirurgický zákrok zakázaný zákonom na ochranu zvierat proti týrániu. Prii pravidelnom čistení toalety však zápach nie je nijako silný. Ak sa fretka necíti ohrozená, svoje chemické zbrane nepoužíva. K upokojeniu a vyhnutiu sa ruji, kedy fretky rady značkujú, sa zvyčajne využíva kastrácia.
  • Okolo ôsmeho až desiateho mesiaca veku nastáva u každej fretky puberta. Zodpovedný chovateľ vás na tento fakt upozorní a je potrebné s týmto obdobím počítať dopredu. Rovnako ako mláďatá ľudské, aj fretkine sa stávajú neznesiteľnými. Prechodne sa z vášho anjelika v kožúšku stane diabol, ktorý zabudne hygienické návyky, stane sa kúsavým a všetky nastavené pravidlá statočne ignoruje. Je potrebné vytrvať a byť dôsledný. Ako v prípade detí aj u fretiek sa tento prístup oplatí. Toto šialené obdobie čoskoro pominie a budete mať doma opäť milú a hravú fretku.
  • Napriek tomu, že mačka sa dostane takmer všade kam si zmyslí, fretka ju hravo strčí do vrecka. Ak milujete miniatúri, sošky, vázičky a obrázky či iné ,,lapače prachu“, s najväčšou pravdepodobnosťou vás ich fretka zbaví. Vlezie skutočne všade, bohužiaľ veľakrát aj tam, odkiaľ sa nezvládne dostať sama. Sledovať jednu fretku je ako mať na starosti hyperaktívne trojčatá po návšteve cukrárne.
  • Aj keď fretka takmer celý deň prespí, v bdelom stave vyčíňa ako tajfún. Má vysokú potrebu pohybu a kontaktu so svojím majiteľom, prípadne druhou fretkou alebo iným zvieracím kamarátom.
  • Ako sme písali hneď v úvode, fretka je šelma. A každá šelma má prirodzený pud loviť. Zvlášť mladé alebo nevychované fretky sú také malé chlpaté pirane. Radi útočia zo zálohy, najmä do členkov, a ani vaše ruky spočiatku nezostanú ušetrené.
  • Napriek tomu, že fretka nie je hlodavec, rada svoje okolie skúma svojimi zubami a pazúrikmi. Nechávať fretku voľne v byte bez dozoru sa nevypláca a môže sa to stať osudným aj samotnej fretke. Vašu záľubu v pestovaní izbových rastlín, bude fretka nadšene zdieľať s vami. Odporúčame zaistiť kvetináče pletivom proti vyhrabávaní hliny a nežiaducemu ,,presádzaniu“.
  • Fretku, rovnako ako psa alebo mačku, treba vychovávať. K hygiene, aby nehrýzla, vymedziť jej hranice čo môže a čo nesmie. Ak sa na rolu vychovávateľa necítite, zvoľte radšej iného maznáčika. Nevychovaná fretka vám, miesto radosti a zábavy, prinesie len zlosť a trápenia.

Zhrnutie 

Fretka je inteligentné a maznavé stvorenie za predpokladu, že sa jej venujete a nezanedbáte jej výchovu. Veľmi rýchlo sa naučí hygiene a pri pravidelnom čistení jej wc sa vyhnete väčšine nepríjemného zápachu. Pravdou však je, že fretku bude vo vašej domácnosti cítiť vždy. Ak ,,prežijete“ fretkinu pubertu a nepoľavíte v dôslednosti, získate veselého a milého spoločníka na ďalších 6 – 10 rokov.

Chov fretky 

Chov fretky nie je, podľa ich zodpovedných chovateľov, práve lacnou záležitosťou. Či už sa jedná o výber vhodného páru po stránke genetickej, zdravotnej, či povahovej, tak o odchov malého gangu fretiek. Príprava, okrem vhodného výberu samca, začína pre samičku už pred párením. Odporúča sa už pred oplodnenímbpodávať fretke mame vyššie množstvo vitamínov a výživnejšie krmivo. S prípravou na graviditu vám poradí veterinár, ktorý má s fretkami skúsenosti, alebo skúsený chovateľ. Ani v období gravidity a odchovu mláďat však na svoje fretke nešetrite a doprajte jej tú najkvalitnejšiu stravu. Fretky sú schopné sa prvýkrát rozmnožovať už od piatich mesiacov. Gravidita trvá 42 dní a na jej konci sa dočkáte 1-16 (!) holých, hluchých a slepých fretiatok. Samica dojčí mladé do 6 – 7 týždňa veku.

Pred zaobstaraním fretky je nutné zariadiť jej kvalitný a odolný domček. Na trhu je veľa ubikácií vhodných pre fretku. Od jednoduchých klietok, ktoré si majiteľ vybaví sám, až po kompletne zariadené klietky či izbové voliéry. Minimálny rozmer pre jednu fretku je 1,5 x 1 x 0,7m. Fantázii pri vybavovaní rezidencie sa medze nekladú. Veľmi vhodné sú hračky a preliezačky buď priamo určené pre fretky, alebo pre mačky. Závesné hamaky, uzavreté pelechy, šuštiace tunely – to všetko fretky veľmi ocenia.

V klietke by potom nemali chýbať:

  • napájačka
  • misky na kŕmenie
  • wc pre mačky alebo väčšie králiky
  • podstielka do wc, lopatka, čistiace prostriedky
  • domček alebo iný pelech (napríklad nízko zavesená textilová hamaka)
  • hračky
  • rúrky na preliezanie ai.

Inšpiráciu, ako zariadiť skvelé bývanie pre fretky nájdete napríklad tu, alebo v našom článku o klietkach pre hlodavce.  

Na dno klietky alebo voliéry sa obvykle podstielka nepoužíva, aby fretka nekadila a nemočila kde ju napadne. Kam však vhodné stelivo určite patrí je fretkine wc. Môžete použiť lisované drevené peletky, Asan alebo mačacie stelivo. Najvhodnejšie je hrudkujúci variant podstielky pre mačky. Veľakrát sa vyrába aj parfumovaná verzia a trochu tak pomôže maskovať typický fretkin odor.

Ako už sme spomenuli v úvode článku, fretka je šelma – mäsožravec. Fretku možno kŕmiť tromi spôsobmi – granulovanou stravou, kombináciou granulovanej stravy a surovej stravy alebo čisto surovou stravou.

Kŕmenie granulami je pre majiteľov asi najjednoduchšie variantom. V špecializovaných predajniach alebo na internete možno zohnať kvalitné krmivo určené priamo pre fretky. Ako alternatívu možno použiť aj kvalitné suché krmivo pre mačiatka. Granule, spolu s dostatkom čerstvej vody, by mala mať k dispozícii po celý deň.

Kombinované kŕmenie už je trochu zložitejšie, najmä vo vyvážení kŕmnej dávky. Je potrebné dôkladne poznať zloženie ako granúl, tak mäsa, aby fretke v krmive niečo nechýbalo.

Kŕmenie surovou stravou (BARF) je pre fretky najprirodzenejšie, ale kladie na majiteľa určité nároky čo sa týka vedomostí. U psov a mačiek je tento trend vo výžive veľmi populárny, avšak u fretiek je tento štýl skôr novinkou. Niektorí majitelia kŕmia už spracovanú svalovinu, kosti a vnútornosti v kombinácii s ovocím a zeleninou, iní kŕmi priamo celými zvieratami. V obchodoch so zameraním na barf možno dnes už kúpiť celá kuriatka, potkany, myši atd … Ak vás prirodzený spôsob kŕmenia fretky zaujal, odkazy na skúsených ,,barfistov“ nájdete tu

Dôležité informácie o fretke

Váha:samec: 1,5 – 1,8 kg  samice: 0,6 – 1 kg
Pôvod:vo voľnej prírode nežije
Vhodná ubikácia:klietka, voliéra
Cena:podľa farebnej mutácie, dĺžky srsti a pôvodu od 16 do 120€
Dĺžka života:6-10 rokov
Aktivita: počas dňa

Špecifiká fretky

V porovnaní s inými domestikovanými šelmami – psom a mačkou, má fretka veľa kvalít aj nedostatkov. Väčšinu budúcich majiteľov odradí najmä jej špecifický pach. Aj keď sa chovatelia fretiek dušujú, že to zďaleka nie je tak zlé, ako sa traduje, a fretku je vraj dokonca cítiť menej, než napríklad mačku alebo mokrého psa, pravda bude najskôr niekde uprostred. Na druhú stranu – ak vynecháme obdobie ruje, puberty a keď sa fretka vyľaká alebo bráni, nemá fretka dôvod používať svoje chemické zbrane.

Na výchovu je fretka náročná najmä v období puberty. V tomto veku, kedy puberta prebieha, sa fretiek zbavuje veľa novopečených majiteľov, ktorí si o fretke nenaštudovali dostatok informácií. Veľakrát sú tieto zvieratá zakúpené v zoopredajniach, kde personál nie je schopný podať komplexné informácie o fretkách. Zodpovedný chovateľ vždy poukáže aj na tienisté stránky držania fretky.

Značnou výhodou fretky proti hlodavcom, je jej inteligencia a hravosť až do vysokého veku.

Čo sa týka zdravia, sú fretky pomerne odolné. Oveľa častejšie ,,trpí“ na svoju zvedavosť (pády, ochutnávky nejedlých vecí alebo jedovatých rastlín, zvracanie, hnačky …). Určite však odporúčame v prípade fretky kontaktovať veterinára, ktorý má s nimi skúsenosť. Fretka nie je mačka ani pes a určité zdravotné komplikácie, choroby atď.. sú pre fretky špecifické. Do nového domova by mala ísť fretka riadne očkované a ideálne aj čipovaná. Cenné rady, ktoré sa týkajú zdravia fretiek a všeobecne ich chovu nájdete tu.

Ako a kde si kúpiť fretku?

Podobne ako u psov si môžete fretku zakúpiť s preukazom pôvodu od chovateľov. Zoznam chovateľských staníc nájdete tu. Fretka s PP má, rovnako ako pes s PP, niekoľko výhod. Chovateľ dbá na kvalitnú stravu, nechová na príbuzných alebo chorých jedincoch, mláďatá nie sú predčasne odstavené od matky a sú od malička zvyknuté na kontakt s ľuďmi. Na rozdiel od psov ale nie je cena nijako vysoká, s výnimkou vzácnych farebných mutácií alebo angorských fretiek, ktoré sa bežne predávajú od 80€ hore, sa dá fretka od chovateľa zohnať už od pár desiatok €. Ďalšou možnosťou je adopcia odrasteného mláďaťa alebo dospelej fretky. Organizácie venujúce sa umiestňovaniu nechcených alebo opustených fretiek nájdete tu.

Ak sa napriek tomu rozhodnete pre obstaranie fretky v obchode alebo cez inzerát, skontrolujte pri odbere v akom je zviera stave, či má zdravé oči, nemá hnačku a má peknú srsť. Tiež sa uistite, že nie sú príliš maličké na to, aby odišli od matky. Napriek tomu, že sa fretky odstavujú okolo 6. – 7. týždňa, ideálny vek k odberu je zhruba v 9. – 10. týždni veku. V prípade kúpy v obchode sa tiež uistite, že máte jedinca príslušného pohlavia, ktoré ste si vybrali .. Ako rozoznať pohlavia u fretiek a ďalšie užitočné rady sa dozviete napríklad tu.

4.6/5 - (27 votes)

Vložiť komentár