fbpx

16 dôvodov, prečo si (ne)obstarať border teriéra

Border kóliu určite poznáte, ale počuli ste už o border teriérovi? Ak nie, radi vám tohto sympaťáka predstavíme. Tento príručný športovec s vášňou pre lov má veľa kvalít, ktoré by ste mohli oceniť aj vy – nie ste si tým istí? Poďte si s nami border teriéra predstaviť.

Psík nepočúva? Absolvujte online psiu školu!

JEDENÁSŤ dôvodov, prečo si OBSTARAŤ border teriéra

  • Border teriér bude určite stačiť tempu vášho života. Je to veľmi aktívne plemeno, ktoré miluje pohyb a je vhodné pre psie športy.
  • Veľkosť týchto teriérov by sa dala vyjadriť označením ako „čapneš a ideš“. Na časté cestovanie majú ideálnu veľkosť.
  • So srsťou border teriéra si nemusíte robiť starosti – žiadna prehnane častá starostlivosti tu nie je treba.
  • Je poľovníctvo vašou vášňou? Border teriéry sú pre to ako stvorené. Celkovo sú to vynikajúci pracanti.
  • Ak sa budete tomuto teriérovi dostatočne venovať vonku, môžete si ho zaobstarať aj do bytu.
  • Oproti iným teriérom nebývajú tak tvrdohlaví a agresia je u nich priamo vylúčená.
  • Border teriér sa skvele hodí do aktívnej rodiny, kde môže byť skvelým priateľom pre deti.
  • Ďalšou veľkou výhodou je ohromná učenlivosť tohto plemena.
  • Sú neuveriteľne húževnatí! Vonku vyčíňajú za každého počasia a za určitých podmienok môžu žiť celoročne vonku na záhrade.
  • Border teriéry bývajú veľmi dobre ovládateľné a za určitých podmienok ich zvládne aj začiatočník.
  • Border teriéry sa väčšinou tešia dobrému zdraviu a dožívajú sa relatívne vysokého veku.

PÄŤ dôvodov, prečo si NEOBSTARAŤ border teriéra

  • Pohyb je pre spokojný život tohto plemena absolútne nevyhnutný. Nie je to teda psík pre leňochov.
  • Menšie zvieratá sa môžu stať v očiach tohto teriéra ideálnou korisťou. Je potrebné zvládať privolanie na jednotku, aby vám na poli nezdúchol za zajacom.
  • Záhrada by mala byť zabezpečená takým oplotením, ktoré nemožno preskočiť, ale ani podhrabať! Border teriéry hrabú naozaj znamenite a dokážu aj šplhať.
  • Nuda je úhlavný nepriateľ border teriéra. Keď sa nudí, zabaví sa napríklad žuvaním nábytku, či inou úpravou interiéru.
  • Zvukový fond border teriérov je naozaj bohatý.

Zhrnutie

Buďte si absolútne istí, že si tento malý sympaťák uloví celé vaše srdce. Hoci je border teriér sivá myška medzi teriérmi, jeho prírodná krása má rozhodne svoje čaro. Vzhľad tohto psíka koniec-koncov korešponduje s prostredím, v ktorom sa najradšej pohybuje – teda vonku v prírode. Pre vonkajšie vyvádzanie je jeho takmer bezúdržbový kožuch skvele prispôsobený, takže ho vo vystrájaní nezastaví blato, potok, ani nepriazeň počasia. Je však potrebné mať sa na pozore, než tohto diablika pustíte z vôdzky! Najmä na prechádzkach medzi lesmi či lúkami ho môže ľahko zlákať vôňa zveri a bez dobrej poslušnosti môže psík zmiznúť v nenávratne. Našťastie je border teriér veľmi inteligentný psík, ktorý sa ľahko cvičí a miluje prácu po boku človeka. Navyše máva miernejší charakter než iné teriéry, čo z neho robí psíka, ktorého zvládne aj rozumný začiatočník.

Základom je dopriať tomuto krásavcovi veľmi veľa pohybu, bez ktorého bude psychicky aj fyzicky strádať. Pokiaľ mu však denne pripravíte dostatočné vybitie energie, môžete ho s čistým svedomím chovať aj v byte – vďaka svojej veľkosti vám tam určite nebude prekážať. Ak však bývate v domčeku so záhradou, počítajte s obstaraním kvalitného plotu s poriadnymi základmi, ktoré zabránia podhrabaniu.

Border teriéry sú vhodné aj k deťom či iným psíkom, s ktorými zvyčajne vychádza dobre. Problém ale môže nastať pri stretnutí s drobnejšími zvieratami, ktoré môžu v očiach týchto bystrých teriérov predstavovať korisť.

Všeobecná charakteristika border teriéra

Či už ste poľovník, ktorý zháňa pracovného psa, alebo aktívny človek milujúci prírodu, určite neprestávajte čítať! Možno je práve border teriér psík presne pre vás. V ďalších odsekoch získate veľa zaujímavých informácií o tomto úžasnom plemene.

I. Povaha

Border teriér je veľmi temperamentný, inteligentný pes. Miluje nielen pohyb, ale najmä svojho pána, pre ktorého by urobil prvé-posledné. Toto plemeno je veľmi cenené pre svoju milú, pracovitú povahu, ktorej vo väčšine prípadov chýba tvrdohlavosť typická pre ostatných teriérov. Naopak, môžeme border teriérov považovať za dobre ovládateľných, poslušných psíkov, ktorí sa učia bleskovou rýchlosťou a nebývajú agresívni.

Hoci je pre toto plemeno typická pohyblivosť skákavej loptičky, radi zložia hlavu do lona niektorého člena rodiny a nechajú sa rozmaznávať škrabkaním, či maznaním. Sú to skutočne srdcoví psíkovia, ktorí milujú celú rodinu rovnako, ako si celá rodina zamiluje ich. So svojím pánom by išiel border teriér až na samý koniec sveta, takže niet divu, že si ho ľudia radi kupujú ako parťáka na cesty aj pre prácu. Bordíci sú veľmi húževnatí a v neposlednom rade tiež odvážni – najmä, ak sa v nich prebudí ich lovecký pud, ktorý majú po generácie zakorenený vo svojej krvi.

II. Vzhľad

Napriek tomu, že u border teriéra nie je presne stanovená výška v kohútiku, radí sa tento sympatický psík medzi malé plemená. Hoci je tento teriér veľký svojím charakterom, jeho drobné proporcie mu umožňujú ľahko vkĺznuť do líščej alebo jazvečej nory. Športovo vyzerajúce telo obdĺžnikového tvaru sa rozprestrie na rovných nôžkach, ktoré dokážu udržať tempo po boku bežiaceho koňa. Nesmie samozrejme chýbať neveľmi dlhý, dobre osrstený chvostík. Pre border teriérov je typická veľmi tvrdá koža a drsná, hustá srsť s kratšou, priliehajúcou podsadou.

Typická je pre nich aj ich hlava, ktorá svojím plochým tvarom pripomína hlavu vydry. Vydry sa však, na rozdiel od border teriérov, nemôžu chváliť malými, previsnutými ušami trojuholníkového tvaru, ktoré sú nasadené vysoko na hlave. Ďalšími ozdobami nášho dnešného hrdinu sú tiež tmavé, prenikavé oči a očarujúci úsmev.

Kožuštek border teriérov býva najčastejšie sfarbený do odtieňa pšenice či do červena. Niektorí jedinci však môžu byť siví či modrí s pálením.

III. Vzťah k deťom a domácim maznáčikom

Bordíci sú plemenom, ktoré sa napriek svojej drobnej veľkosti hodí skôr k odrastenejším deťom – najmä kvôli ich zápalu pre hru, v ktorom by mohli malému dieťaťu nechtiac ublížiť. Zaobstarať si ho však môžete aj k tým najmenším drobčekom, len počítajte so zvýšeným dohľadom pri ich spoločných chvíľkach.

S ostatnými psíkmi nemávajú border teriéry zvyčajne problém – obzvlášť ak od mala žijú pod jednou strechou. Ani mačací parťáci, ktorí s týmto teriérom zdieľajú domácnosť, vo psoch väčšinou nevyvolávajú chuť k lovu. Cudzie mačky a drobnejší maznáčikovia by sa však mohli stať v očiach niektorých border teriérov lákavou korisťou. Preto odporúčame nezabúdať na pudy vášho maznáčika a radšej ich nenechávať v spoločnosti drobnejších maznáčikov bez dohľadu.

IV. Výchova a výcvik

Tieto teriéry majú oproti väčšine ostatných teriérov výhodu najmä v tom, že nebývajú tak tvrdohlavé. To má na svedomí najmä bezodná túžba zavďačiť sa svojmu pánovi, ktorá vám výchovu aj výcvik veľmi uľahčí. Základ všetkého je dobrá socializácia a hlavne dostatok fyzickej aktivity – tá by vám mala pomôcť zahnať v jeho hlavičke myšlienky na ničenie nábytku, či hľadanie diery v plote.

Každopádne nespoliehajte na dobrú vôľu svojho border teriéra a vždy voľte pozitívnu motiváciu pred trestaním, či nátlakom. Aj bordík je stále teriér a niekedy sa jednoducho môže „zaseknúť“. Najradšej sa tento nešvár objavuje vo chvíli, keď ňufák vášho psíka nasaje vôňu srnky, alebo sa v jeho zornom poli objaví zajac. Je veľká pravdepodobnosť, že pokiaľ nemá bordík perfektné privolanie alebo nie je na vôdzke, bude bez rozmyslu nasledovať svoj inštinkt.

Našťastie je border teriér veľmi inteligentné a chápavé plemeno, ktoré sa rado učí a pri správnej motivácii urobí pre pána čokoľvek.

Agility, obediencia alebo poľovníctvo – s týmto plemenom máte naozaj široké spektrum možných aktivít! Keď energiu tohto úžasného psíka nasmerujete správnym smerom, bude z neho bezpochyby úspešný športovec či perfektný spoločník pre vonkajšie aktivity.

V. Zdravie a starostlivosť

Border teriér je plemenom, ktoré nemáva príliš veľa zdravotných problémov a dožíva sa relatívne vysokého veku. Aj tu sa však nájdu výnimky, ktoré trápia najrôznejšie neduhy. Pre bordíkov je špecifická najmä dedičná choroba so skratkou CECS – teda Canine Epileptoid Cramping Syndrome, čo môžeme voľne preložiť ako „záchvatové kŕčovité ochorenie“. Táto choroba môže byť zamieňaná za epilepsiu, hoci má inú príčinu a trochu sa líšia aj jej prejavy. (Viac tu)

Inak ich môže postihnúť tiež dysplázia bedrového kĺbu, luxácia pately, znížená funkcia štítnej žľazy či napríklad niektorá choroba srdca.

Starostlivosť o ich „fazónu“ nie je nijako zložitá – samozrejme však záleží na teréne, v ktorom sa pohybujete. Vo všeobecnosti nie je potrebné border teriérov nejak často kúpať ani kefovať. Určite je ale treba trimovanie – a to aspoň dvakrát do roka. Túto úpravu srsti môže váš psík podstúpiť v psom salóne, alebo ju môžete vykonávať v pohodlí domova. Neviete, ako na to? TU nájdete všetko, čo o trimovaní potrebujete vedieť.

Neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti sú samozrejme aj pravidelné kontroly uší, chrupu a pazúrov, aby sa včas odhalili všetky prípadné neplechy.

VI. Náročnosť

Pokiaľ si chcete border teriéra zaobstarať, počítajte s tým, že u vás doma bude rušno – toto torpédko len tak neunavíte. Niet sa však čomu čudovať, toto plemeno bolo dlho považované za rýdzo lovecké. Bordík však nie je vhodný len pre poľovníkov ale takmer každého, kto mu bude schopný denne zabezpečiť dostatok pohybu a mentálnej aktivity (to však nie je najjednoduchšia úloha). Vypustiť border teriéra na záhradu teda vo väčšine prípadov nestačí. Záhradu je navyše nutné dôkladne zabezpečiť proti všetkým dobrodružným nápadom vášho psíka – čudovali by ste sa, ako dokáže tento malý pes hrabať, či šplhať. Ani prechádzky prírodou nemusia byť úplne bezstarostné – ak nemáte perfektne vypilované privolanie, ktoré by ukončilo prípadnú loveckú výpravu už v zárodku.

Plusové body však border teriér získava za svoju praktickú srsť, ktorá nepotrebuje prehnanú starostlivosť.

A na koľko peňazí vyjde kúpa šteniatka? To je rôzne, ale cena bordíka s preukazom pôvodu zvyčajne kolíše medzi dvesto až štyristo eurami. Nezabudnite si však k obstarávacej cene pripočítať aj kvalitné krmivo, veľa hračiek a v neposlednom rade aj kopu maškŕt, ktoré vám veľmi pomôžu ako motivácia pri výcviku.

VII. História

Príbeh hrdinu tohto článku začal pred veľmi dlhou dobou na hranici medzi Anglickom a Škótskom. V tomto kopcovitom, nehostinnom prostredí už vtedy border teriér pôsobil ako vynikajúci pomocník pri love škodnej – najmä líšok. Vďaka svojim loveckým zásluhám získal „červený diabol s hrubou srsťou“ pozornosť Jamesa Davisona, ktorý o ňom v roku 1800 napísal. Svoju pozornosť si toto plemeno vyslúžilo už v osemnástom storočí, kedy ho choval Lord Londsale a jeho potomkovia v meste Lowther, kde bol bordík využívaný spoločne s duričmi. (Zdroj) Niet sa čomu čudovať! Už vtedajšie border teriéry dokázali držať krok s koňmi a vďaka svojej veľkosti zvládli ľahko vkĺznuť do líščej nory. Prínos plemena dokazuje aj obraz z osemnásteho storočia, ktorý vyobrazuje predka dnešných border teriérov pri sprievode jazdca.

Vtedy sa však nekládol taký dôraz na jednotný exteriér, ale skôr na funkčnosť a lovecké schopnosti – na dobových obrazoch teda môžeme pozorovať odchýlky vo vzhľade týchto psov, ktoré vznikli vplyvom rôznych oblastí chovu. Zaujímavé je, že predkovia dnešných border teriérov boli dosť zrejme tiež predkami plemien dandie dinmont teriérov, bedlingtonským teriérov, či lakeland teriérov.

Hoci je názov plemena veľmi výstižný pre miesto jeho vzniku (border = hranica), svoje dnešné meno dostal border teriér až v devätnástom storočí, kedy sa prvýkrát objavilo v kynologickej literatúre. Oficiálneho uznania sa plemeno dočkalo až v roku 1920, kedy bol taktiež založený oficiálny klub chovateľov tohto plemena.

VIII. Dôležité informácie

Hmotnosť:Psy: 5,9 – 7,1 kg; Sučky: 5,1 – 6,4 kg 
Výška v kohútiku:FCI presne neuvádza veľkosť. Obvykle sa však výška pohybuje v rozmedzí 25 -28 cm.
Typický znak:prirodzene sklopené uši, hrubá srsť
Požiadavky na výcvik: stredné
Energia: priemerná 
Dĺžka života:12-15 rokov
Sklony k slintaniu:nízke
Sklony k chrápaniu:nízke
Sklony k štekaniu:vysoké
Sklony k hrabaniu: vysoké
Potreba pozornosti: stredná
Pôvodné využitie: lov líšok, potkaniar
Dĺžka srsti: stredná
Typ srsti: s podsadou, hrubá
Farba srsti:červená, sivá s pálením, modrá s pálením, pšeničná
Potrebná starostlivosť o srsť:priemerná – občasné vyčesávanie, trimovanie

Kde kúpiť border teriéra?

Všetko ste zvážili a ste presvedčení o tom, že budete pre border teriéra dobrým pánom? Tak dobre teda! Nižšie prikladáme zoznam obľúbených chovateľských staníc na Slovensku a v Česku, ktoré sa zaoberajú chovom tohto plemena a pravidelne mávajú šteniatka border teriérov na predaj.

Chovné stanice na Slovensku

Chovné stanice v Česku

Chcete vášho psíka naučiť úchvatné a vtipné triky?

  • Túžite po lepšom vzťahu s vaším psím parťákom?
  • Chcete sa blysnúť pred kamarátmi čo s vaším psíkom dokážete?
  • Hľadáte nenáročnú aktivitu pre akékoľvek psie plemeno?
  • Chcete vášho psíka zabaviť v nepriaznivom počasí a počas dlhých večerov?
4.8/5 - (11 votes)

Vložiť komentár