fbpx

16 dôvodov, prečo si (ne)obstarať talianskeho chrtíka

Ušľachtilosť, elegancia, pohyb a štíhla línia. To všetko (a mnoho iného, ako sa dozviete na ďalších riadkoch) sa spojilo, aby vytvorilo malého a pôsobivého spoločníka. Nemálo ľudí podľahne kúzlu talianskeho chrtíka, ale nie každý mu môže poskytnúť taký domov, aký si zaslúži. Čo by ste teda mali zvážiť, než si toto staré plemeno s dlhou a tajomnou históriou zaobstaráte?

Psík nepočúva? Absolvujte online psiu školu!

DEVÄŤ dôvodov, prečo si OBSTARAŤ talianskeho chrtíka

  • Taliansky chrtík si veľmi rýchlo vytvorí pevné a silné puto so svojím ľudským spoločníkom, ktorého bude bezmedzne milovať.
  • Historicky možno plemeno vysledovať až 2000 rokov späť, predkovia talianskeho chrtíka sa objavovali tiež po boku egyptskej kráľovnej Kleopatry.
  • Chrtíci milujú pohyb, a radi sa s vami zapoja do najrôznejších (nielen) psích športov
  • Zároveň sú to však veľkí pohodári a daždivý deň radi strávia zavŕtaní pod teplou dekou.
  • Výcvik talianskeho chrtíka zvládne s pomocou pozitívnej motivácie aj začiatočník, pretože ide o veľmi chytré a vnímavé plemeno.
  • So starostlivosťou o srsť nebudete mať veľké starosti, pretože je pomerne bezúdržbová a bez zápachu.
  • Taliansky chrtík je psík s aristokratickým charakterom, ostatne niet divu – nájdeme ho na množstve starých malieb verne stáť po boku šľachticov a šľachtičien.
  • Ako plemeno patrí taliansky chrtík k tým prevažne zdravým a bez významnejších chorôb.
  • Taliansky chrtík sa môže pýšiť svojou dlhovekosťou, dožíva sa aj viac ako 15 rokov!

SEDEM dôvodov, prečo si NEOBSTARAŤ talianskeho chrtíka

  • Taliansky chrtík je chúlostivý na rozmary počasia a je úplne nevyhnutné počítať s tým, že bude bývať s vami doma.
  • Ako už názov plemena napovedá, je to chrt a s tým súvisí silný lovecký pud. Pozor dávajte nielen v lesoch a na poliach, ale aj v blízkosti áut!
  • Oddané priľnutie k svojej rodine má aj svoje negatíva – toto plemeno veľmi zle znáša odlúčenie a v osamotení môže byť veľmi úzkostlivý.
  • Vzhľadom k svojej krehkej konštitúcii je potrebné dávať na psíka pozor a nehodí sa napr. k malým deťom, ktoré by mu mohli nechtiac ublížiť.
  • Ani od vycvičeného chrtíka nemožno očakávať dril ako u pracovných plemien. Počítajte s dávkou tvrdohlavosti a sústreďte sa na základnú poslušnosť. Krikom ani nátlakom to tu nikam nedotiahnete.
  • Po obstaraní roztomilého šteňaťa si dajte pozor, aby ste nepodcenili výchovu a chrtíka nerozmaznali. Ako sme už spomenuli, je to psík veľmi prefíkaný a v kombinácii s jeho závislosťou na pánovi si môžete zavariť na komplikované spolužitie.
  • S prefíkanosťou potom ide ruka v ruke vynaliezavosť. Dajte pozor, aby bol psík doma v bezpečnom prostredí a nemohol si pri vymýšľaní bláznovstiev ublížiť.

Zhrnutie

Taliansky chrtík je malý psík s veľkým charakterom a dušou aristokrata. Svojmu pánovi bude bezmedzne oddaný, ale na oplátku od neho očakáva to isté a odlúčenie vôbec neznáša dobre. Ostatne ani kvôli svojej srsti to nie je pes na záhradu. Rád bude striedať aktívne dni a pobehovanie s pohodlným leňošením v teple domova. Starostlivosť o chrtíka nie je náročná, ale dôsledná výchova je uňho potreba ako u každého plemena. Pozor tiež venujte tomu, aby sa nezranil – jeho drobná postava k tomu môže byť viac náchylná.

Všeobecná charakteristika talianskeho chrtíka

Ušľachtilý psík plný nehy, prítulnosti, vernosti, ale aj energie, pohybu a temperamentu pre svojho pána urobí prvé posledné – hoci možno trochu po svojom, vzhľadom k svojej vynaliezavosti a miernej tvrdohlavosti, vďaka ktorej si dobre rozmyslí, či sa mu práve chce niečo robiť.

I. Povaha

Ako sme už spomenuli, taliansky chrtík je hlavne oddaný a verný spoločník, ktorý si vás svojou prítulnosťou a láskou omotá okolo prsta a už vás nepustí. Nezabúdajte, že pod povrchom elegantného a jemného aristokrata sa skrýva veľká vlna energie a duša nadšeného športovca. Jeho učenlivosť a nadšenie pre spoluprácu so svojím pánom z neho robia ideálneho parťáka pre rad športov, výstavy a aktívne vyžitie pre vás oboch.

II. Vzhľad

Štíhla postava štvorcového tvaru robí z talianskeho chrtíka noblesného chrta. Eleganciu potom dopĺňa športový – pružný pohyb. V kohútiku meria ideálne 35 cm a váži maximálne 5 kg. Zamatová srsť môže byť sfarbená čierno, sivo, či žlto a to všetko vo všetkých možných odtieňoch. Biela sa však toleruje len na hrudi a labkách.

III. Vzťah k deťom a domácim maznáčikom

Taliansky chrtík nemá s deťmi problém a chová sa k nim veľmi priateľsky a milo. Dohľad je však potrebný z opačných dôvodov, a to aby deti neublížili drobnému psíkovi – to platí zvlášť u veľmi malých detí.

K cudzím môže byť občas nedôverčivý, a tak sa pri zoznamovaní s ďalšími zvieratami môže tváriť zdržanlivo. So svojou optimistickou a priateľskou povahou sa však veľmi rýchlo otrká a nebude mať problém ani s rušnými miestami plnými ďalších psíkov – ako sú napríklad spomínané psie výstavy. Vo vzťahu k ostatným zvieratám je potrebné mať na pamäti jeho lovecký pud, s ďalšími domácimi miláčikmi je dobré ho zoznámiť hneď ako si ho priveziete domov.

IV. Zdravie a starostlivosť

Všeobecne sa jedná o zdravé a dlhoveké plemeno, snáď len s výnimkou občasného výskytu epilepsie. V rámci starostlivosti o zdravie treba myslieť hlavne na neduhy počasia, ktoré taliansky chrtík neznáša dobre a môže ľahko prechladnúť. Bežná každodenná starostlivosť je naozaj nenáročná, dbajte na údržbu pazúrikov, chrupu a uší.

V. Výchova a výcvik

Od talianskeho chrtíka nemožno očakávať rovnakú poslušnosť a dril ako napr. u ovčiarskych plemien, ale s pomocou maškŕt sa netreba výcviku obávať. Výchova chrtíka je vhodná aj pre začiatočníkov, keďže ide o chytrého a učenlivého psíka.

VI. Náročnosť

Cena talianskeho chrtíka sa pohybuje v rozmedzí 400 až 1000 eur, čo je štandardná cena ktorú môžeme vidieť aj u množstva iných plemien. Vzhľadom k svojej drobnej postave môžeme počítať aj s menšou spotrebou krmiva, je však potrebné klásť dôraz na jeho kvalitu. Vzhľadom k jeho dobrému zdraviu nemusíte počítať ani s častými návštevami u veterinára (hoci výnimky sa stávajú a 100 % zdravie vám nezaručí nikto).

Najnáročnejší je chrtík z hľadiska pohybu, jeho venčeniu budete musieť venovať dostatok času, aby sa mohol poriadne prebehnúť. Ďalej potom počítajte s jeho neustálou prítomnosťou, taliansky chrtík bude nepretržite s vami a strávi väčšinu dňa vo vašej tesnej blízkosti.

VII. História

Ako už bolo naznačené, predkov tohto plemena môžeme nájsť už v starovekom Egypte. V piatom storočí nášho letopočtu sa potom dostali na Apeninský polostrov a zaujali svoje miesto po boku aristokratov a šľachticov. Hoci je to dnes hlavne spoločenské plemeno, svoje lovecké pudy a inštinkty v sebe nezaprie.

VIII. Dôležité informácie

Hmotnosť:max. 5 kg
Výška v kohútiku:32 – 38 cm
Požiadavky na tréning:veľmi náročné
Energia:veľmi energetický
Dĺžka života:13 – 15 rokov
Sklony k slintaniu:nízke
Sklony k hrabaniu:nízke
Sklony k štekaniu:nízke
Sklony k chrápaniu:nízke
Potreba pozornosti:veľmi vysoká
Pôvodné využitie:dostihový pes
Dĺžka srsti:krátka
Typ srsti:rovná, zamatová
Farba srsti:jednofarebná čierna, sivá a izabelová (svetlo žltkavá, béžová) vo všetkých možných odtieňoch. Biela sa toleruje iba na hrudi a labkách.
Potrebná starostlivosť o srsť:nízka
Typický znak:štíhla postava, miniatúra chrta

Kde kúpiť talianskeho chrtíka?

Všetko ste zvážili a ste presvedčení o tom, že budete pre talianskeho chrtíka dobrým pánom? Tak dobre teda! Nižšie prikladáme zoznam obľúbených chovateľských staníc na Slovensku a v Česku, ktoré sa zaoberajú chovom tohto plemena a pravidelne mávajú šteniatka chrtíka na predaj.

Chovateľské stanice na Slovensku

Chovateľské stanice v Česku

Chcete vášho psíka naučiť úchvatné a vtipné triky?

  • Túžite po lepšom vzťahu s vaším psím parťákom?
  • Chcete sa blysnúť pred kamarátmi čo s vaším psíkom dokážete?
  • Hľadáte nenáročnú aktivitu pre akékoľvek psie plemeno?
  • Chcete vášho psíka zabaviť v nepriaznivom počasí a počas dlhých večerov?
4.3/5 - (16 votes)

Vložiť komentár