fbpx

16 dôvodov, prečo si (ne)obstarať louisianského leopardieho psa

V Slovenskej republike sa jedná o pomerne málo známe plemeno. Na prvý pohľad zaujme svojím vzhľadom a uhrančivým pohľadom šelmy. Vďaka týmto aspektom jeho obľuba každoročne rastie. Ale je naozaj toto plemeno, zrodené pri jazere Catahoula, pre každého?

Psík nepočúva? Absolvujte online psiu školu!

DEVÄŤ dôvodov, prečo si OBSTARAŤ louisianského leopardieho psa

  • Zrodený k behu, jeho energia je vysoká. Extrémna náročnosť na pohyb z neho robí dobrého spoločníka pre aktívnych a športovo založených ľudí.
  • Catahoula je bezpochyby skvelým strážnym psom, aj keď nepôsobí agresívne, jeho rezervovanosť voči cudzím návštevám sa stáva zjavná.
  • Perfektne sa hodí na celoročný pobyt na veľkej, priestrannej záhrade. V zimných mesiacoch mu však musíte umožniť prístup do domu alebo perfektne zatepliť koterec.
  • Skvele a rýchlo sa učí, má vysokú inteligenciu. Bohužiaľ, nie je stavaný na „strojové“ opakovanie povelov. Potrebuje veľmi skúseného majiteľa, alebo aktívneho nadšenca-začiatočníka s pevnou, ale láskavou rukou.
  • Sú úplne úžasní plavci vďaka blanám medzi prstami na labkách. Vďaka nim sa dobre pohybujú aj po rozbahnenom teréne.
  • Atraktívny vzhľad – základná vec, ktorú si každý všimne a obdivuje. Nemal by to však byť jediný aspekt pri výbere tohto psa.
  • Ku vzhľadu sa ďalej viaže obrovské množstvo farebných variantov srsti, od merle génu, bodkovania, žíhania až po jednofarebného jedinca. Žiadny druhý pes teda nebude vyzerať rovnako ako ten váš.
  • Aj napriek veľkej miere samostatnosti je catahoula veľmi fixovaný na svojho majiteľa.
  • Jeho krátka srsť nevyžaduje takmer žiadnu úpravu, v tomto smere je nenáročné plemeno.

SEDEM dôvodov, prečo si NEOBSTARAŤ louisianského leopardieho psa

  • Catahoula je vo vysokej miere dominantný voči iným psom, preto sa príliš nehodí do svorky.
  • Majiteľ musí byť pán s veľkým P. Vyžaduje sa od neho citlivosť, láskavosť, ale hlavne pevná ruka a veľa neústupnosti. Toto nie je plemeno úplne pre každého, ale s dostatočným rešpektom a správnym prístupom ho zvládne aj začínajúci kynológ.
  • Kvôli jeho energii a sile sa príliš neodporúča k malým deťom a pri tých väčších je potrebný dozor dospelej osoby.
  • Má silný lovecký pud, ktorý sa veľmi ťažko dá odstrániť. Základom je perfektný výcvik, hlavne odvolanie od všetkých rušivých faktorov.
  • Nehodí sa do bytu, do malých priestorov. Kvôli energickej povahe by mohol ničiť vybavenie bytu v čase neprítomnosti.
  • Ak patríte medzi časovo vyťažené osoby, nie je vhodné uvažovať o obstaraní catahouly. Je veľmi časovo náročný na prechádzky, šport či akékoľvek športové vyžitie.
  • Plemeno nadmerne trpí hluchotou, predovšetkým biele jedince a tie s bielym podkladom srsti.

Zhrnutie

Catahoula znamená v preklade čisto modrá voda – toto tvrdenie by sa malo vzťahovať k farbe očí, ktorá je vo väčšine prípadov modrá. Avšak pri tomto plemene je oveľa viac zaujímavostí, než len úchvatný vzhľad. Jeho povaha je naozaj unikátnym šperkom v psej ríši. Ak dokážeme k výchove pristupovať s dostatočným rešpektom a máme množstvo voľného času, je toto plemeno jedinečným parťákom.

Obecná charakteristika louisianského leopardieho psa

Povaha

Energický, dominantný a svojhlavý pes. Tak by sa dal v skratke opísať louisianský leopardí pes. Je silne teritoriálny, vďaka tejto vlastnosti sa stal veľmi dobrým strážcom a ochrancom rodín i majetku. Voči cudzím ľuďom je veľmi rezervovaný, ale nemal by sa prejavovať agresívne. V prípade, že očakávame návštevu, musíme ju najskôr dobre zoznámiť s naším štvornohým miláčikom. Jeho povaha priamo nabáda k rade športových aktivít, akými sú napríklad agility, beh so psom, ťah kolobežky a iné.

Vzhľad

Plemeno Catahoula je pes strednej až väčšej veľkosti, svalnatý, elegantný, silný a veľmi vytrvalý. Psy by mali merať 55,8 – 66,0 cm. Veľkosť sučiek je 50,8 – 60,9 cm. Váha zatiaľ nie je štandardizovaná, ale bežne sa pohybuje medzi 25 a 55 kilami v závislosti na telesnom type. Leopardí pes má mať mohutne stavanú hlavu s vyvinutými lícami, svalnatý krk, rovný, svalnatý chrbát, dobre vyvinutý a svalnatý hrudník. Vlčie pazúry môžu byť prítomné. Srsť je krátka a priľahlá.

Vzťah k deťom a domácim maznáčikom

Bežne sa toto plemeno príliš neodporúča k malým deťom, sú veľmi silní a energickí. Nemuselo by to za normálnych okolností robiť dobrotu, ale za predpokladu, že pes prejde kvalitnou socializáciou, sa samozrejme dá zvládnuť ich kontakt. Predovšetkým pod dozorom.

Starším deťom musíme vysvetliť, ako sa k psovi pristupovať.

Pri dobrej socializácii bez problému vychádza aj s domácimi miláčikmi, je dobré myslieť na jeho lovecký pud. Hospodárske zvieratá nebývajú problém.

Catahoula je dominantný, nehodí sa do psej svorky. Problematické sú predovšetkým rovnaké pohlavia.

Zdravie a starostlivosť

Je to všeobecne zdravé plemeno, ale ako všetky iné plemená môžu byť náchylní k niektorým chorobám. Vo väčšej miere sa u nich vyskytuje dedičná hluchota, ktorá sa vzťahuje na množstvo bielej farby. Ďalej trpia na dyspláziu kĺbov. Väčšine týchto ochorení sa dá predísť kúpou šteňaťa od prevereného chovateľa.

Výchova a výcvik

Dalo by sa tvrdiť, že je catahoula veľmi inteligentné plemeno, ktoré sa dobre učí a predovšetkým nezabúda. Len je potrebné dodať veľké ALE – sú veľmi nároční na prístup majiteľa k výcviku. Toto plemeno neznáša dril a nekonečné opakovanie povelov ako je bežne zvykom napríklad u nemeckých ovčiakov. Musíme prejaviť dostatočnú dôslednosť a prirodzenú autoritu. Zároveň je dôležitá citlivosť a rešpekt. Pôvod psa značí, že je príliš tvrdohlavý a samostatne mysliaci, na toto nesmieme pri výcviku zabúdať. Najlepšie je zmieriť sa s faktom, že občas neposlúchne. V mnohých diskusiách sa leopard neodporúča do rúk neskúseného chovateľa, ja by som rada namietla, že ak je človek dostatočne odhodlaný, nadšený, má vopred zistené všetky aspekty povahy a chce so psom pracovať, je predpoklad že bude dobrým majiteľom pre leoparda.

Náročnosť

Cena šteňaťa s PP sa pohybuje medzi 780 a 1200 eur. Avšak, cena je závislá na viacerých faktoroch a tak sa môže u jednotlivých chovateľov líšiť. Z hľadiska ďalších nákladov nie je catahoula o nič náročnejší ako veľkostne rovnaké plemená. Dôležitá je kvalitná strava, na ktorej by ste nemali šetriť a výcvik, ktorý zase zaberie extrémne množstvo času.

Z časového hľadiska je louisianský leopardí pes veľmi náročným plemenom na čas, a to po celý jeho život. Dbať musíme na pravidelné, dlhé prechádzky s dostatkom ostatných vnemov.

Je dôležité si uvedomiť, že jeho atraktívny vzhľad nie je všetko. Znudený leopard vám veľmi rýchlo môže prerásť cez hlavu.

História

Podľa povestí plemeno vzniklo krížením vlkov obyčajných a vlkov červenohnedých pri jazere Catahoula. Ďalej prišľachťovali španielskych mastifov. Presný pôvod nie je známy, je opradený rúškom tajomna. V 18. storočí sa títo psi používali k naháňaniu dobytka. Avšak tento dátum nemusí byť úplne presný pretože existujú zmienky od fľakatých ochrancoch stád už z prvej polovice 17. storočia. Ďalšia teória nám hovorí, že plemeno vzniklo až v 19. storočí krížením boserona a červených vlkov.

Od roku 1979 je toto plemeno národným psom štátu Louisiana v Amerike.

Podľa FCI nie je plemeno uznané, ale organizácia UKC a AKC ho uznávajú.

Ing. Gerhard Stein sa zaslúžil o dovoz plemena do Európy, konkrétne do Českej republiky v roku 1998. Založil chovateľskú stanicu Šumící křídla.

Dôležité informácie

Hmotnosť:25-55 kg
Výška v kohútiku:Psy: 56-66 cm sučky: 51-61cm
Typický znak:modré oči, merle gén
Požiadavky na tréning:viac ako 3 hodiny denne
Energia: veľmi energický
Dĺžka života:12-14 rokov
Sklony k slintaniu:nízke
Sklony k chrápaniu:nízke
Sklony k štekaniu:stredné
Sklony k hrabaniu: nízke
Potreba pozornosti:vysoká
Pôvodné využitie:lovecký pes, salašnícky pes
Dĺžka srsti:krátka
Typ srsti: hladká
Farba srsti:veľké množstvo farebných variácií
Potrebná starostlivosť o srsť:nízka

Kde kúpiť louisianského leopardieho psa?

Všetko ste zvážili a ste presvedčení o tom, že budete pre catahoulu dobrým pánom? Tak dobre teda! Nižšie prikladáme zoznam obľúbených chovateľských staníc na Slovensku a v Česku, ktoré sa zaoberajú chovom tohto plemena a pravidelne mávajú šteniatka leopardov na predaj.

Chovné stanice na Slovensku:

Chovné stanice v Česku:

Chcete vášho psíka naučiť úchvatné a vtipné triky?

  • Túžite po lepšom vzťahu s vaším psím parťákom?
  • Chcete sa blysnúť pred kamarátmi čo s vaším psíkom dokážete?
  • Hľadáte nenáročnú aktivitu pre akékoľvek psie plemeno?
  • Chcete vášho psíka zabaviť v nepriaznivom počasí a počas dlhých večerov?
4.6/5 - (12 votes)

Vložiť komentár