fbpx

17 dôvodov, prečo si (ne)obstarať stredoázijského ovčiaka

 Molosoidný obor v podobe starobylého plemena stredoázijského ovčiaka je výzva aj pre skúsených chovateľov, a pred jeho obstaraním by si mal každý poctivo (a radšej opakovane) siahnuť do svedomia, či je ten pravý adept aby sa stal majiteľom tohto verného a samostatného strážcu, obranára a pastiera.

Psík nepočúva? Absolvujte online psiu školu!

DESAŤ dôvodov, prečo si OBSTARAŤ stredoázijského ovčiaka

  • Stredoázijský ovčiak je hlavne spoľahlivý ochranca a svoje teritórium si nekompromisne postráži.
  • Nie je nijako náročný na podmienky, pretože je to statný a odolný pes.
  • K jedným z jeho najväčších predností patrí samostatnosť, aj preto sa tiež hodí na veľké pozemky, ktoré môže strážiť.
  • Ku svojej rodine je veľmi milý a pokojný, oddane svoju svorku stráži a nepripustil by jej ohrozenie.
  • Aj cez svoju mohutnosť miluje dlhé prechádzky a ujde veľké vzdialenosti.
  • Ide o jedno z najstarších plemien vôbec a vzhľadom k pomerne drsným prirodzeným selekciám sú dnes jedinci tohto plemena silní, neohrození a veľmi blízki pôvodným jedincom.
  • S výškou okolo 70 cm a váhou výrazne nad 50 kg sa naozaj len tak niečoho nezľaknú.
  • Pri rešpektovaní povahy plemena získate rovnocenného a inteligentného psieho partnera.
  • Vďaka správnemu vedeniu bude pokojný a vyrovnaný pozorovateľ okolia.
  • Hoci by za svoju rodinu položil život, nijako sa nevnucuje a nevyžaduje neustálu pozornosť.

SEDEM dôvodov, prečo si NEOBSTARAŤ stredoázijského pastierskeho psa

  • Pri stredoaziatovi je základom dobrá socializácia a kvalitný vzťah psa s pánom, ktorý sa zakladá na vzájomnom rešpekte s jasne definovanými pravidlami.
  • Rozhodne nehovoríme o plemene pre začiatočníkov, stredoázijský pastiersky pes môže veľmi rýchlo prerásť cez hlavu (takmer doslova), čo môže byť v tomto prípade aj veľmi nebezpečná situácia.
  • Pozor musíte dávať hlavne na zabezpečenie pozemku, návštevy a podobne, pretože stredoaziat má obranárstvo a stráženie v génoch už odmala. Stretnutie s cudzími môže vyhodnotiť ako hrozbu a zakročiť.
  • Potrebuje dostatok priestoru i pohybu, vhodný bude teda na väčší pozemok a veľmi vďačný bude za dlhé venčenie.
  • Ak ako potenciálny majiteľ nemáte veľmi vyrovnanú povahu, pevnú ruku (nie tvrdú, pretože tá by zlomila vzájomnú dôveru!), a nedokážete viesť výchovu dôsledne s pochopením pre toto plemeno, veľmi rýchlo sa vymkne vašej kontrole.
  • Stredoaziat sa necvičí, ale vychováva. Bude dobrým spoločníkom, ale nehodí sa pre klasickú poslušnosť a drilovaný výcvik.
  • Rozhodne sa nehodí do bytu, ideálny je preňho rozľahlý pozemok.

Zhrnutie

Stredoázijský ovčiak je jedinečné plemeno, ktoré svojim majiteľom ponúka hlavne bezpečie a pokojnú spoločnosť. Je veľmi inteligentný, samostatný a skromný. Nepatrí však do rúk začiatočníkov, pretože vzhľadom k svojim génom z neho v rukách amatéra vyrastie nebezpečný obor. Má veľmi rýchle reakcie a ak usúdi, že hrozí nebezpečenstvo, bez váhania neomylne zakročí, čo môže mať vážne následky. Dôsledná výchova a socializácia sú úplným základom, treba nastoliť jasné pravidlá a dodržiavať ich. Pretože až vám pes vyrastie, tak takých 80 kg svalov budete ťažko usmerňovať a prehovárať.

Všeobecná charakteristika stredoázijského pastierskeho psa

Poctivo ste sa zamysleli nad svojou vlastnou povahou a máte pocit, že stredoázijský pastiersky pes by mohol byť tým, čo hľadáte a čo zvládnete? Na jeho samostatnosť, inteligenciu, mohutnú postavu aj pôvodný účel sa teraz pozrieme podrobnejšie.

Povaha

Ak sa pozrieme do histórie, slúžil stredoázijský pastiersky pes ako strážca stád a ochranca majetku. To v ňom zostalo zakorenené až do dnešných dní, a tak svoju rodinu a jej pozemok nekompromisne a neúplatne stráži, a to neustále. Za svojho pána by v prípade nebezpečenstva bez preháňania položil život. Aby to všetko dokázal, je samostatný, vie sa rýchlo rozhodovať a chová sa veľmi skromne a nenáročne. Prirodzene v sebe chová nedôveru k cudzincom, býva dominantný a po svojom boku vyžaduje maximálne vyrovnaného a zodpovedného človeka, ktorý vo výchove nič nezanedbá. Pokoj a spomínaná vyrovnanosť sa z pána prenesú aj na psa, ktorý je potom rovnocenným spoločníkom.

Vzhľad

Veľký a robustný pes dorastá do výšky medzi 60 a 70 cm a váži čokoľvek nad 50 kg – horná hranica váhy nie je nijako limitovaná. Silná kostra a dobré osvalenie, masívna hlava a veľké labky. To všetko ku stredoázijskému ovčiakovi patrí, spolu so širokým ňufákom, guľatými tmavými očami a malými, nízko nasadenými ušami.

Široký hrudník pokračuje cez rovný chrbát a mierne vtiahnuté brucho až k visiacemu chvostu, stretávame sa aj s kupírovaným variantom.

Drsná srsť má mnoho variantov, objavuje sa biela, plavá, hrdzavá, vlkosivá ale aj čierna sivá, škvrnitá či žíhaná.

Vzťah k deťom a domácim maznáčikom

Vzťah k deťom i domácim miláčikom je pomerne ambivalentný, pretože záleží na výchove a hlavne uhla pohľadu. K vlastnej svorke – vlastnej rodine, bude tento ovčiak verným priateľom, bude si ich chrániť a bude vykazovať pokoj a trpezlivosť. Ku „svojim“ deťom je milý a má ich veľmi rád. Pokiaľ k vám však príde návšteva, rozhodne nie je dobrý nápad nechávať ju so psom samotnú.

S ostatnými psami v rámci jednej domácnosti sa bude znášať, ale opäť by sme mali spomenúť veľký význam výchovy a socializácie. Problémy najčastejšie vznikajú v spojitosti s kŕmením, kedy sa môže prejavovať dominantne. S cudzími psami je situácia rozhodne komplikovanejšia.

S hospodárskymi zvieratami nebude mať problém, ostatne je to pastier a na stráženie stád bol zvyknutý.

Zdravie a starostlivosť

Odolný, nenáročný na starostlivosť a schopný vyrovnať sa s nepriaznivými prírodnými podmienkami. Stredoázijský ovčiak je skromný a nevyžaduje žiadnu pravidelnú starostlivosť či pozornosť. Občas je dobré vykefovať jeho srsť, hlavne v čase pĺznutia.

Kvôli mohutnosti a silnej kostre treba ustrážiť hlavne tradičné problémy veľkých plemien s pohybovým aparátom, ako je napríklad dysplázia bedrového a lakťového kĺbu. Pozor tiež na torziu žalúdka.

Dožívajú sa väčšinou okolo 12 až 15 rokov.

Výchova a výcvik

Je zrejme už jasné, že stredoázijský pastiersky pes nie je nič pre začiatočníkov. Pri tomto plemene nehovoríme ani tak o klasickom výcviku, pretože pre ten sa príliš nehodí, ako skôr hlavne o výchove. Tento temperamentný a samostatne uvažujúci pes potrebuje dôslednosť, pravidlá, pevné a pokojné vedenie a zásah pána, ak sa začne prejavovať nevhodne a agresívne.

Pred obstaraním tohto plemena je potreba už nejaké skúsenosti mať a najlepšie si ich ešte pár naštudovať. Alfou a omegou zostáva socializácia.

Najlepšie je, ak stredoaziatovi poskytnete veľký (zabezpečený!) priestor, ktorý bude môcť strážiť. Tento inštinkt má v sebe a nemusíte ho k tomu nijako viesť.

Náročnosť

Už niekoľkokrát spomínanú náročnosť na výchovu poslednýkrát zdôrazňujeme, pretože je úplne kľúčová pri rozhodovaní sa, či si zaobstarať práve tohto psa. Inak ale nejde o, na starostlivosť, náročné plemeno. Má veľkú odolnosť proti bolesti, zvláda nepriazeň počasia, nevyžaduje neustály ľudský kontakt. Čo sa týka srsti, stačí občasné kefovanie.

Významnejšie už sú potom nároky na krmivo, ktoré musí byť veľmi kvalitné, dostatočne chrániť kĺby a pohybový aparát. Vzhľadom k svojej veľkosti toho navyše zje naozaj veľa, a tak sa z granúl, prípadne surovín na BARF stane významná položka mesačného rozpočtu. Obstarávacia cena za šteňa s preukazom pôvodu býva okolo 780 eur.

História

Stredoázijský ovčiak patrí k tým najpôvodnejším plemenám vôbec, formoval sa viac ako 4 tisíc rokov na území cez Čínu, južný Ural až po Afganistan. Vo svojich génoch si nesie tiež niečo z tibetských plemien, ktoré patrili nomádskym kmeňom na danom území.

Najpodstatnejší bol jeho teritoriálny pud a ochranárstvo, preto sa využíval ako strážny a pastiersky pes ktorý bránil nielen stáda, ale aj svoju rodinu a jej majetok.

K zníženiu počtu zástupcov stredoaziatov prišlo s ústupom kočovného spôsobu života. O zachovanie sa postarali hlavne ruskí chovatelia. FCI uznáva toto plemeno roku 1989 a práve Rusko uvádza ako krajinu pôvodu.

Dôležité informácie

Hmotnosť:psy 50+ kg, sučky 40+ kg
Výška v kohútiku:psy 70+ cm, sučky 65+ cm
Požiadavky na tréning:40 min/deň
Energia:stredná
Dĺžka života:12 – 15 rokov
Sklony k slintaniu:stredné
Sklony k hrabaniu:stredné
Sklony k štekaniu:vysoké
Sklony k chrápaniu:stredné
Potreba pozornosti:nízka
Pôvodné využitie:strážny, ovčiarsky pes a obranár
Dĺžka srsti:krátka
Typ srsti:rovná, s podsadou, hustá
Farba srsti:takmer akákoľvek, plavá, čierna, škvrnitá, vlkosivá, ryšavá, biela, žíhaná…
Potrebná starostlivosť o srsť:nízka
Typický znak:kupírovaný chvost

Kde kúpiť stredoázijského ovčiaka?

Všetko ste zvážili a ste presvedčení o tom, že budete pre stredoázijského ovčiaka dobrým pánom? Tak dobre teda! Nižšie prikladáme zoznam obľúbených chovateľských staníc na Slovensku a v Česku, ktoré sa zaoberajú chovom tohto plemena a pravidelne mávajú stredoaziata na predaj.

Chovateľské stanice na Slovensku

Chovateľské stanice v Česku

Chcete vášho psíka naučiť úchvatné a vtipné triky?

  • Túžite po lepšom vzťahu s vaším psím parťákom?
  • Chcete sa blysnúť pred kamarátmi čo s vaším psíkom dokážete?
  • Hľadáte nenáročnú aktivitu pre akékoľvek psie plemeno?
  • Chcete vášho psíka zabaviť v nepriaznivom počasí a počas dlhých večerov?
4.8/5 - (13 votes)

1 komentár k “17 dôvodov, prečo si (ne)obstarať stredoázijského ovčiaka”

  1. My máme doma 2 ročného moskováka, chalana. Okrem toho, že je to neskutočný maznák, ktorého aby sme stále len hladkali a mojkali, pričom si slastne mlaská a pokrochkáva, je to neskutočný strážca. Pokiaľ ja nie som doma, tak ku nám nevkročí skutočne nikto, manželka ho samozrejme neudrží, dcérku zbožňuje, ľudia sa boja aj okolo brány chodiť. Je to skutočne krásny chlpatý medveď s obrovským srdcom, ktorý svojich ľudí a pozemok stráži bez akýchkoľvek kompromisov. Prvý rok dosť veľa jedol, potom sa to skľudnilo, v lete ide na 1/4 spotreby oproti zime. My ho proste milujeme.

    Odpovedať

Vložiť komentár